HOME
CONTACT
SITEMAP
HOME
  Herman Vuijsje (1946) is een onafhankelijk socioloog. journalist en editor. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid.

 

 

GOD ZIJ MET ONS SURINAME
Religie als vloek en zegen

 

cover God zij met ons SurinameTolerantie is de trots van Suriname: allerlei etnische en religieuze groepen leven er in vrede samen. Hoe krijgen de Surinamers dat voor elkaar? Vijftig jaar geleden onderzocht ik die vraag tijdens mijn stage als sociologiestudent. In 2018 ging ik terug voor een hernieuwde ontdekkingsreis naar multireligieus Suriname, die een jaar later resulteerde in mijn boek God zij met ons Suriname. Dit is het eerste boek waarin de invloed van die veelkleurige vroomheid over de hele linie wordt bekeken. In veel opzichten is de alomtegenwoordigheid van religie een zegen voor het land. Maar naarmate ik me in het onderwerp verdiepte, kreeg ik ook meer oog voor schaduwzijden, zoals het geloof in geesten en zwarte magie. Wat is het verband van deze religieuze leefwereld met de gevoelens van angst en wantrouwen die in Suriname wijdverbreid zijn en bijdragen tot de stagnatie van het land?

 

Zie het interview door Ad Verbrugge op het youtubekanaal Voor de ommekeerstart video van de Filosofische School Nederland.

 


 

Cover Strandlopers

STRANDLOPERS

In 2020 verscheen bij uitgeverij Elmar Strandlopers, het verslag van een wandeltocht langs het Nederlandse strand van Knokke tot Borkum, die ik in 2019 ondernam met schilder Jan Groenhart. Voor een impressie van onze enige slechtweerdag zie deze reportage van NOS Regionieuws.start video
Cover Zwartkijkers

ZWARTKIJKERS

In 2018 verscheen mijn boek Zwartkijkers, over de mythe dat er een diepe kloof bestaat tussen 'witte' en 'zwarte' Nederlanders. In dit boek laat ik zien dat zo'n zwart-witonderscheid in ons land helemaal niet bestaat. Door het Nederlandse racisme op te kloppen, gaan zwart-witpredikers het schrikbeeld van een gesegregeerde samenleving niet tegen, maar brengen ze het juist naderbij.

 

In Buitenhof start video ging ik over Zwartkijkers in debat met  Dalilla Hermans. Ook werd ik geïnterviewd start video door John Jansen van Galen. Voor Café Weltschmerz start video werd ik geïnterviewd door Gert Jan Geling en Gerben Bakker.


klik voor foto'sHerman Vuijsje is medewerker van NRC Handelsblad en HP/De Tijd.
klik voor foto's interview interview Een leven lang