HOME
CONTACT
SITEMAP
HOME
Herman Vuijsje, foto Marian van de Veen-van Rijk. Bij gebruik graag credit vermelden.

Herman Vuijsje is een onafhankelijk journalist, schrijver en editor. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid.

Eindeloos ouderschap Vorig jaar verscheen Eindeloos ouderschap, het boek dat Herman Vuijsje samen met Anneke Groen schreef over de ingrijpende verandering in ouderschap die op het ogenblik gaande is. Veel ouders blijven tot op hoge leeftijd hulp en zorg geven aan hun jongvolwassen kinderen. Een heel nieuwe ontwikkeling, waarover niet eerder geschreven is. Wat zijn de oorzaken? Welke spanningen en conflicten brengt dit met zich mee? En is dit een tijdelijke of een blijvende verandering?


Aan de Amsterdamse Wallen In 2016 verscheen het boek Aan de Amsterdamse Wallen, waarvan Vuijsje samensteller en eindredacteur is. Het prachtig geillustreerde standaardwerk is bedoeld om de Wallen op de kaart te zetten als uniek historisch ensemble, dat onder de voet dreigt te worden gelopen door een steeds aanzwellende toeristenstroom en meer dan ooit moet worden gekoesterd en beschermd.

Herman Vuijsje schreef ook een aantal wandel- en reisboeken, zoals Het Ringvaartgevoel (verslag van een ontdekkingsreis langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer), Op weg naar Vladivostok - achter Russische façades (de weerslag van een twee maanden durende reis door Rusland), Pelgrim zonder god (over zijn 'omgekeerde pelgrimage' van Santiago de Compostela naar Amsterdam), Schuifgroen (een verkenning te voet van de 'groene grens' van Amsterdam) en Een grens van steen, op avontuur langs de Muur van Hadrianus (het verslag van een wandeltocht langs de unieke Romeinse grensversterking tussen Engeland en Schotland).

 

Momenteel werkt Vuijsje aan een boek over etniciteit en racisme in Nederland (verschijnt eind dit jaar) en een boek over godsdienst in Suriname (verschijnt begin volgend jaar).

klik voor foto's

Herman Vuijsje is medewerker van NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.

klik voor foto's interview interview Een leven lang