HOME
CONTACT
SITEMAP
HOME
  Ik ben Herman Vuijsje (1946), onafhankelijk socioloog. journalist en editor. De meeste van mijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid. Herman VuisjeCover SE?OR BIJZONDERE KENTEKENENSEÑOR BIJZONDERE KENTEKENEN

Avontuurlijke reizen door Zuid-Amerika

Tussen 1965 en nu heb ik, eerst als lifter, daarna als student, journalist en wetenschapper, veel rondgereisd in Zuid-Amerika. Ik schreef er reportages en boeken over, maar deed dat vanuit een klassiek journalistiek standpunt: zo 'objectief' mogelijk, niet te persoonlijk. Wel hield ik onderweg uitgebreide dagboeken bij. Die heb ik nu te voorschijn gehaald om op zoek te gaan naar de spannendste en meest avontuurlijke belevenissen. Resultaat is Señor Bijzondere Kentekenen, dat eind 2021 verscheen. De verhalen spelen zich af in de meeste landen van Zuid-Amerika en geven ook een indringend beeld van de heftige politieke en sociale veranderingen die daar de afgelopen halve eeuw plaatsvonden. 

GOD ZIJ MET ONS SURINAME
Religie als vloek en zegen

 

cover God zij met ons SurinameTolerantie is de trots van Suriname: allerlei etnische en religieuze groepen leven er in vrede samen. Hoe krijgen de Surinamers dat voor elkaar? Vijftig jaar geleden onderzocht ik die vraag tijdens mijn stage als sociologiestudent. In 2018 ging ik terug voor een hernieuwde ontdekkingsreis naar multireligieus Suriname, die een jaar later resulteerde in mijn boek God zij met ons Suriname. Dit is het eerste boek waarin de invloed van die veelkleurige vroomheid over de hele linie wordt bekeken. In veel opzichten is de alomtegenwoordigheid van religie een zegen voor het land. Maar naarmate ik me in het onderwerp verdiepte, kreeg ik ook meer oog voor schaduwzijden, zoals het geloof in geesten en zwarte magie. Wat is het verband van deze religieuze leefwereld met de gevoelens van angst en wantrouwen die in Suriname wijdverbreid zijn en bijdragen tot de stagnatie van het land?

 

Zie het interview door Ad Verbrugge op het youtubekanaal Voor de ommekeerstart video van de Filosofische School Nederland.

 


 

Cover Strandlopers

STRANDLOPERS

In 2020 verscheen bij uitgeverij Elmar Strandlopers, het verslag van een wandeltocht langs het Nederlandse strand van Knokke tot Borkum, die ik in 2019 ondernam met schilder Jan Groenhart. Voor een impressie van onze enige slechtweerdag zie deze reportage van NH Nieuws.start videoPodcasts:

- Geïnterviewd over secularisatie door Wim Berkelaar en Koos van Noppen

- Geïnterviewd door Layla Alizadah over Nederlandse identiteit

klik voor foto'sHerman Vuijsje is medewerker van NRC Handelsblad en HP/De Tijd.
klik voor foto's interview interview Een leven lang