HOME
CONTACT
SITEMAP
HOME

Herman Vuijsje, foto Marian van de Veen-van Rijk. Bij gebruik graag credit vermelden.ZWARTKIJKERS

Eind vorig jaar verscheen bij uitgeverij Prometheus mijn boek Zwartkijkers, over de mythe dat er een diepe kloof bestaat tussen 'witte' en 'zwarte' Nederlanders. In dit boek laat ik zien dat zo'n zwart-witonderscheid in ons land helemaal niet bestaat. Het beeld van een schuldige samenleving berust op overdrijving en generalisering. In werkelijkheid behoort Nederland tot de landen die het minst te lijden hebben van racisme. Door het Nederlandse racisme op te kloppen, gaan zwart-witpredikers het schrikbeeld van een gesegregeerde samenleving niet tegen, maar brengen ze het juist naderbij.

 

Op 11 november ging ik in Buitenhof start video in debat met  Dalilla Hermans. Op 9 december werd ik over Zwartkijkers geïnterviewd start video door John Jansen van Galen. Voor Café Weltschmerz start video werd ik geïnterviewd door Gert Jan Geling en Gerben Bakker.


Cover Zwartkijkers

 

 

Herman Vuijsje (1946) is een onafhankelijk socioloog. journalist en editor. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid.

 

 

 


Eindeloos ouderschap Aan de Amsterdamse Wallen

In 2017 verscheen Eindeloos ouderschap, geschreven in samenwerking met Anneke Groen, over de veranderende verhouding tussen generaties. Door snelle veranderingen op sociaal en economisch gebied blijven ouders steeds langer en intensiever betrokken bij de zorg voor hun jongvolwassen kinderen. Dat brengt nieuwe vragen en dilemma's met zich mee.

 

In 2016 verscheen Aan de Amsterdamse Wallen, waarvan ik samensteller en eindredacteur was. Het prachtig geillustreerde standaardwerk is bedoeld om de Wallen op de kaart te zetten als uniek historisch ensemble, dat onder de voet dreigt te worden gelopen door een steeds aanzwellende toeristenstroom en meer dan ooit moet worden gekoesterd en beschermd.

 

Momenteel werk ik aan een boek over de betekenis van godsdienst in Suriname, dat eind dit jaar verschijnt onder de titel God zij met ons Suriname. Begin komend jaar verschijnt Strandlopers, het verslag van een wandeltocht langs het Nederlandse strand van Knokke tot Borkum, die ik dit voorjaar ondernam met schilder Jan Groenhart.

klik voor foto'sHerman Vuijsje is medewerker van NRC Handelsblad.
klik voor foto's interview interview Een leven lang