HET IS GOED WONEN AAN DIE HEERLIJKE WALLEN

 

[NRC Handelsblad, 23-1-2008 ]

 

Jan Blokker wil niet 'binnen een kuisheidsgordel' wonen. Als wethouder Asscher zijn 'ethische zuivering' van het Amsterdamse Wallengebied heeft voltooid, zal Blokker moeten verhuizen, kondigde hij gisteren in zijn NRC.next-column aan.

Want Blokker woont in postcodegebied 1012 - aan de Wallen dus. Zijn ene buurman is een bordeel, bevolkt door geïmporteerde Oekraiense hoeren die tot vier uur 's ochtends lallende Engelsen en bachelor parties aantrekken. Aan de andere kant heeft hij een sekstheater dat met mafiageld is gefinancierd. Vorig jaar is er in de steeg bij Blokker om de hoek nog een prostituée vermoord en de brug even verderop is sinds jaar en dag een verzamelpunt van junks en heroïnehoeren.

Maar vindt Blokker dat erg? Helemaal niet! Door zijn onbekommerde standvastigheid tussen alle lawaai, smerigheid, geweld en vrouwenmisbruik laat hij zien hoe kleingeestig de gemeentelijke plannen zijn om het gebied terug te veroveren op de onderwereld. Het is goed wonen aan de Wallen, aan die heerlijke Wallen - dat is de boodschap van zijn colum van gisteren.

Ik heb goed nieuws voor Jan Blokker. Ik kan hem een voorstel doen dat hij niet kan weigeren: een kans om alle geneugten waar hij niet buiten kan, voorlopig ten volle te genieten. Het enige wat daarvoor nodig is, is dat hij wat eerder verhuist dan hij van plan was.

Want het huis dat ik hierboven heb beschreven, is niet het huis van Jan Blokker. Het is de woning van vrienden van mij die al vele jaren een verbeten gevecht voeren voor een beetje leefbaarheid om zich heen. Hun huis staat aan het noordelijk deel van de Wallen, het gedeelte dat bekendstaat vanwege prostitutie, criminaliteit en verloedering. Zij willen met alle plezier van woning wisselen met Jan Blokker. Die woont aan het zuidelijk deel van de Wallen, het gedeelte van hotel The Grand en de universiteit: rustige en voorname woongrachten waar sekstoeristen en hooligans niets te zoeken hebben. Jan Blokker wóónt al in de kuisheidsgordel van postcodegebied 1012. Sinds jaar en dag. Toch is hij nog steeds niet verhuisd, hoe kan dat? Het aanbod van mijn vrienden staat.

Terug naar overzicht met artikelen