MAROKKAANSE JONGENS 30 JAAR LATER

 

[Ons Amsterdam, januari 2016]

 

Komt het ooit goed met de moeilijke Marokkaanse jongens die Amsterdamse buurten onveilig maken? Op latere leeftijd brengen de drie W's - woning, wijf & werk - ze wel op het rechte pad, is de hoopvolle gedachte. In zijn nieuwe boek Marokkanen in de marge laat criminoloog en antropoloog Hans Werdmölder zien dat die hoop nog rijkelijk optimistisch is.

Werdmölder is een veteraan onder de Nederlandse Marokkanen-watchers, maar dan een veteraan die nog niets van zijn scherpte verloren heeft. Begin jaren tachtig wist hij het vertrouwen te winnen van een groep Marokkaanse probleemjongens in de Pijp. Later zocht hij ze nog twee keer op en voerde intensieve gesprekken met ze. Door deze 'participerende' benadering biedt hij een unieke blik op de feitelijke levensloop van wat we zo afstandelijk 'probleemjongeren' noemen.

Veertien van de veertig jongens, inmiddels mannen van middelbare leeftijd, zijn dankzij de drie W's van de straat. Vier zijn er dood door drugs en de rest leeft nog steeds aan de rand van de samenleving, gevangen in criminaliteit en psychiatrische problemen. Alle ingezette hulpverleners, straatcoaches en reclasseringsambtenaren, met hun aanpak van gedogen, wegkijken en bevlogen multiculturalisme hebben daar maar weinig aan verholpen, concludeert Werdmölder. Sinds een paar jaar tapt Amsterdam met het lik-op-stukbeleid en de Top-600 van jeugdige criminelen uit een realistischer vaatje, maar de oude zachtzinnige benadering is nog lang niet verdwenen.

Werdmölder was een van de eersten die beleidmakers waarschuwden dat hun aanpak van Marokkaanse probleemjongens op een mislukking dreigde uit te draaien, maar in het huidige klimaat van opnieuw opvlammende politieke correctheid wordt hem dat niet in dank afgenomen. Naar aanleiding voor zijn pleidooi voor een meer confronterende benadering onthief Avans Hogeschool hem van zijn functie als lector. Werdmölder is een moderne Cassandra en verdient het alleen al daarom gelezen te worden.

 

Hans Werdmölder

Marokkanen in de marge

Amsterdam University Press, 2015

€ 17,95

 

Terug naar overzicht met artikelen